Ce putem face cu iarba taiata?

Fie ca ne place sau nu, detinerea unui gazon presupune anumite etape pentru intretinerea sa. Nimic nu se compara cu un gazon frumos, verde si uniform, asa cum nimic nu se compara cu unul uscat, degradat si cu petice.

Desi sunt mai multi pasi care trebuie avuti in vedere pentru a avea grija de el, indiferent de suprafata sau tip, una din actiunile obligatorii este tunderea. Evident ca aceasta este determinata de speciile de iarba folosite precum si de scop, putand fi o tundere mai scurta sau mai inalta, dar din ea va rezulta inevitabil iarba reziduala.

Majoritatea mașinilor de tuns iarba sunt prevazute cu un container special pentru colectare, dar ramane intrebarea: ce putem face cu iarba rezultata?

Desigur, o putem arunca, dar nu este o solutie tocmai ecologica si profitabila. Avem acum mai multe optiuni de refolosire a acesteia:

  • Furaj
  • Compost
  • Mulci
  • Ingrasamant
  • Substrat

Utilizarea rezidurilor de taiere ca furaj

In primul rand, aceasta metoda presupune detinerea de animale ierbivore sau omnivore. Trebuie sa tineti cont de ce tip de dieta au animalele, din moment ce unele consuma doar anumite tipuri de iarba sau iarba uscata. De asemenea, nu le putem da prietenilor nostri imblaniti sau impanati iarba ce a trecut prin diverse tratamente chimice (pesticide, erbicide, ingrasamant artificial). Se recomanda cel putin trei taieri prealabile pentru ca efectele chimicalelor sa nu afecteze fauna sau flora pe care se reutilizeaza iarba.

Compostul

Compostul a devenit o varianta din ce în ce mai populara de refolosire a rezidurilor organice. Asadar, putem include si resturile de iarba in aceeasi categorie. Exista mai multe metode de compostare. Se poate realiza direct pe sol, in container singular sau in container in trepte. Compostul are foarte multe avantaje, ajutand la imbunatatirea calitatii solului, la inmultirea ramelor (esentiale pentru o buna aerare a pamantului si descompunere a materiei moarte) si a altor microorganisme benefice. Totusi, trebuie sa retineti ca nu toate resturile pot fi transformate în compost. Nu sunt recomandate urmatoarele: oase, fecale de caine sau pisica, lactate, carne, grasimi sau uleiuri, resturi de peste, buruieni toxice.

Mulciul

Este un strat de materie organica cum ar fi paiele, frunzele, resturile vegetale si rumegusul. Il vedem frecvent sub forma de bucatele colorate de lemn, pus pe langa arborii si arbustii din parcuri si alte zone publice. Fireste, acela are un scop mai mult decorativ, insa rolul sau este de a pastra umiditatea prin scaderea evaporarii si de a impiedica cresterea buruienilor. De asemenea, mulciul poate asigura, prin descompunere, substantele nutritive necesare plantelor, previne infiltratiile care favorizeaza eroziunea solului si impiedica inghetarea suprafetei solului. Mulcirea solului face parte din procesul numit “grasscycling".