In salvarea gradinilor ponosite

Vom vorbi despre un lucru care ne streseaza pe multi dintre noi: debandada din curte sau din gradina. In balcoane si logii. Pe acoperis. In spatiul care ar trebui sa fie de relaxare, contemplare, joaca, baut cafeaua dimineata si limonada dupa-masa, desertul duminica la pranz si paharul de orice cu prietenii, in timp ce iti sunt incantate simturile.

Poate iti pui intrebarea: De ce apare debandada?

Cauzele pentru care entropia ne joaca tuturor feste sunt multe, dar pe scurt, voi da sfaturi practice care adreseaza lipsa intr-o mai mare sau mai mica masura a patru resurse importante:

  • Timpul
  • Banii
  • Increderea in sine
  • Bucuria din viata

Dar, inainte de asta, hai sa definim impreuna debandada: dezordine, degradare, vegetatie care o ia razna si acopera tot sau, dimpotriva, este din ce in ce mai firava si decrepita, toate lucrurile care ajung sa te incurce mai mult decat te descurca, si, in final, lipsa spatiului efectiv in care sa te simti bine. Ea apare oriunde! Indiferent de cat de neglijat sau de mic este spatiul tau.

O vom lua cu inceputul...

“Dezordinea nu se potoleste de la sine" a spus Seneca, asa ca purcede mai inainte de toate la o curatenie temeinica, chiar daca dureaza mai mult decat pare. Motto-ul tau, in caz ca vrei sa ataci problema direct si mai ales daca duci lipsa de ceva din primele doua resurse, ar fi bine sa fie de aici incolo "Refunctionalizat, reciclat, refolosit, recuperat, restaurat". Recunosc, el presupune initiativa, creativitate si poate cateva cunostinte tehnice sau de design. In schimb, adreseaza problema lipsei ultimelor doua resurse (a.k.a. increderea in sine si bucuria din viata).

Initiativa presupune curaj si sa nu mai astepti dupa altcineva in speranta ca oricine va face ce vor toti, chiar daca nu-i pasa nimanui. Creativitatea, n-aveti teama, este in fiecare dintre noi. Insa este incapatanata si nu iese la iveala decat in conditiile ei preferate. Ai rabdarea sa incerci mai multe abordari, tehnici si instrumente pana cand, cum se zice, "iti dai drumul la mana". Incepe procesul prin a-ti imagina ce iti lipseste pentru a te simti bine acasa.

gradini

In zilele noastre, cunostintele tehnice se gasesc cu putina documentare in reviste de gradinarit si design, in librarii si intr-o gramada de filmulete de genul "HOW TO". "Specialistii" care va vor fi cei mai fideli colaboratori intotdeauna sunt familia, prietenii si oamenii inspirati si cu experienta in domeniul pe care urmeaza sa il parcurgeti.

Daca doriti sa demarati o lucrare mai cuprinzatoare sau pur si simplu doriti sa contactati profesionisti in domeniu, aranjati o intalnire cu un architect sau cu un inginer peisagist pentru o vizita de consultare. Designul este ideea, ce poate fi originala, imprumutata, reinterpretata. Da-i cezarului ce-i al cezarului si foloseste ce iti place. De notat ca nu am spus "tot". Tine minte conceptele de baza ale designului (armonia, simetria, proportia, cromatica, ritmul, etc).

Intorcandu-ne la motto...

A refunctionaliza reprezinta atribuirea unei alte functiuni obiectelor care, in ceea ce priveste functiunea initiala, si-au depasit durata de viata. Astfel, am vazut flori plantate in bocanci si borduri inaltate cu nuiele obtinute din vlastarisul gradinii. Insa te rog! Nu e cazul sa pornesti in cautarea carului si a roabei de lemn. Daca vrei sa mergi mai departe decat propria batatura, un targ de ceramica, chiar si recuperata, e o destinatie pe care o recomand mai degraba.

De reciclat... multe se pot recicla. Insa trebuie sa incetam sa dam obiectelor atributul pe care eu personal il gasesc degradant si oarecum nerespectuos - de "folosit". Putem sa "REfolosim" dulapuri vechi ca mini sere sau conuri de brad ca si mulci la baza arborilor si arbustilor. In timp, resturile vegetale din gradina adunate in alveolele de plantare creeaza un microclimat mai umed si mai cald care protejeaza radacinile plantelor ornamentale si aduce melci, insecte, rame, arici, pasari - deci biodiversitate!

Observati plantele si daca apar boli pe frunze (cel mai probabil ciuperci favorizate de umezeala) sau alte probleme, subtiati stratul de mulci natural si tranformati in compost surplusul. Daca problema persista, consultati un specialist si, in ultima, dar in ultima instanta, ar trebui sa fie folosit tratamentul chimic, facut corespunzator, in propria gradina. Nu te teme insa; odata atins un echilibru, gradina tinde sa se ingrijeasca si singura.

Recuperarea insufla viata noua in lucrurile ponosite. Borduri din tigla si caramida veche, jardiniere de legume din lazi si cauciucuri, locuri de sedere din obiecte abandonate ... atatea si atatea idei. Orice "atentie la material" aduce cu sine o imbunatatire a aspectului. Asa ca, indiferent despre ce material vorbim - lemn, sticla, cauciuc, metal, plastic, piatra, ceramic, beton, teracota - ii prinde numai bine o curatare temeinica si, eventual, imbracarea intr-un strat protector. Culoarea este importanta, precum si armonia lor.

Tot din atentie pentru obiect si material e bine sa gandesti ca un restaurator si sa te documentezi mai intai despre ele. Un obiect tratat cu grija si consideratie castiga valoare si dainuie mai mult.

Odata procesul demarat, foloseste inertia momentului pentru a persevera. Astfel vei obtine, cu fiecare reusita, dar mai ales cu fiecare esec depasit, increderea in tine. Contemplarea spatiului transformat (uneori de un detaliu aparent minuscul) il introduc cu toate "ritualurile" lui in viata de zi cu zi si prin asta o fac mai placuta. Cu putina grija vom avea mai multe gradini infloritoare si "fericite" ce reflecta istoria si povestea unui camin.

Deci tine minte!

Poti salva si tu o gradina ponosita daca esti gata sa privesti obiectele altfel, sa-ti lasi imaginatia sa te ajute, sa cercetezi putin si sa muncesti o ora pentru a putea visa acel loc pe care sa il numesti acasa.