Sfaturi pentru decorarea gradinii

Cu siguranta ca, inainte de a porni la drum in proiectarea gradinii mult visate, v-ati facut un plan si v-ati format deja o imagine despre cum ar trebui sa arate.

Ce se intampla insa atunci cand apar in cadru mici detalii pe care, din diferite motive, nu le-ati luat in calcul?

Printre tufe si flori apare usa unei magazii vechi si uracioase? Gardul care imprejmuieste gradina e prea mic, iar privelistea de dupa e saracacioasa? Gardul este prea mare si gol si da impresia unei oaze de verdeata intr-o cutie? Despre acestea si multe alte lucruri vom vorbi in acest articol, unde incercam sa va ajutam cu sfaturi si solutii pentru decorarea gradinii mult dorite.

Portiunile sau obiectele neaspectuoase

In cazul in care privelistea pe care o aveti nu este tocmai cea dorita – garajul vecinului, o casa in constructii nefinalizata – puteti sa va distrageti atentia cu ajutorul plantelor aditionale, a unei sculpturi, a unui obiect decorativ sau pur si simplu sa va repozitionati zona de relaxare.

Usa unei magazii vechi se poate acoperi cu plante agatatoare, iar in fata unei imagini mai putin aspectoase puteti planta arbori ori masca printr-un gard viu sau din impletituri. Ca in orice situatie, sunt lucruri care trebuiesc scoase in evidenta si anumite lucruri care trebuiesc mascate. Pentru a va crea o gradina minunata folosindu-va de tot ceea ce dispuneti, iata cateva trucuri:

  • Iluzia: daca gradina dumneavoastra nu este atat de lunga pe cat v-ati fi dorit, puteti crea acest efect cu ajutorul unei poteci care se va ingusta pe masura ce se va indeparta de casa. Daca doriti un efect si mai aplu, puteti planta pe marginea potecii arbori si tufe tot mai mici, odata cu indepartarea de casa. Montati doua vase de acelasi model, cu acelasi tip de plante, insa unul mai mare la inceputul potecii si unul de dimensiuni mult mai mici la sfarsitul acesteia.
  • Culorile pale/pastel ale florilor si frunzelor au caracteristica de a crea aparent un spatiu mai extins.
  • In cazul in care o bordura sau un strat de flori sunt mai mici decat va doriti, indicat este sa plantati in fata bordurii plante care au culori stridente sau forme deosebite ale frunzelor. Acestea vor distrage atentia de la ce se afla in spatele lor.