Ingrijirea petuniilor

Unele dintre cele mai iubite flori de ghiveci, petuniile sunt niste plante ornamentale frumoase, care dau viata gradinii tale.

Petunia (Petunia x Hybrida) este o planta din familia Solonacee si este considerata una dintre cele mai importante flori anuale. Este o specie originara din America de Sud. Cele mai populare soiuri sunt Petunia nyctaginiflora si Petunia violacea. Din specia hybrida s-au creat numeroase soiuri care difera dupa inaltimea, forma si culoarea florilor, fiind clasificate in inalte, mijlocii si pitice. Petuniile inalte si pitice pot avea tulpini verticale drepte sau pendule, florile in forma de palnie si culori variate.

Petuniile infloresc incepand cu luna mai si pana in luna octombrie. Nu necesita o ingrijire speciala fiind rezistente la vant si la seceta. Au nevoie de lumina pentru a se putea dezvolta insa in perioadele foarte calde este indicat sa fie adapostite si la umbra. Pentru a se dezvolta cat mai bine, petuniile au nevoie de 5-6 ore de lumina zilnic. Cu cat locul este mai umbros, cu atat mai putine flori va produce planta. Datorita florilor abundente se recomanda plantarea acestora in ghivece atarnatoare.

Cultura petuniilor este simpla, putand fi cultivate si impreuna cu alte plante. Solul necesar dezvoltarii acestora este bogat in substante nutrivite. Petuniile sunt rezistente la caldura asadar nu trebuie udate zilnic, exceptate fiind zilele de canicula. O udare saptamanala temeinica este de ajuns. Indepartarea florilor uscate si a buruienilor este esentiala pentru dezvoltarea noilor flori.

Datorita florilor bogate si culorilor cat mai diverse, dar si a ingrijirii deloc dificila, petuniile sunt alegerea amenajistilor pentru a aduce o pata de culoare in orice gradina.