Principalele boli ale gazonului

Cunoașterea bolilor gazonului determină o gestionare mai bună a sănătății acestuia, care să includă atât prevenția cât și tratarea bolilor la momentul apariției acestora. Astfel se poate evita deteriorarea gazonului.

Principalele boli ale gazonului sunt:

      Cercurile vrajite
Exista doua tipuri de cercuri: primul tip este acela in care care cercurile formate sunt de culoare galbena din cauza ierbii moarte, iar al doilea tip este acela in care cercurile sunt de culoare verde – un verde mai inchis decat restul ierbii.
Cauzele acestei boli sunt datorate unor anumite tipuri de ciuperci. Datorita azotului eliminat de ciuperci, plantele din jur cresc mai des, avand o culoare mai pronuntata decat restul ierbii. In acelasi timp, ciupercile fiind dese retin o mare cantitate de apa si astfel iarba din jur se usuca.
Este recomandata saparea zonei respective inainte de inlocuirea ierbii (dupa disparitia ciupercilor).

      Rugina 

Usor de recunoscut datorita culorii galbene/maronii, rugina este cauzata de caldura sau umezeala, dar si de anumite tipuri de ciuperci din familia Puccinia care ataca mai ales Firuta (Poa pratensis).

      Mucegaiul

Mucegaiul reprezinta acele pete maronii de gazon uscat care apar de regula in perioada toamna – iarna. Poate aparea si in perioada septembrie – octombrie din cauza umiditatii crescute a aerului si a temperaturilor scazute. De regula insa, mucegaiul apare dupa ce s-a topit stratul de zapada, din cauza faptului ca pamantul nu a fost inghetat - fapt care a dus la putrezirea unor anumite parti de gazon.
Pentru a preveni aceasta boala va recomandam sa tundeti gazonul scurt toamna si, daca este posibil, sa incetati utilizarea fertilizantilor inca din vara.

       Petele frunzelor
Recunoasteti aceasta boala prin petele alungite de culoare alba, galbena sau maronie de pe frunze. Din nefericire, aceasta ciuperca poate aparea pe toata perioada primavara – toamna. 
Este cauzata de zonele umbroase si/sau cu umiditate ridicata si cositul prea jos.
Ca masuri de preventie, va sfatuim sa aplicati un drenaj si sa faceti o mai buna aerisire a solului. De asemenea, evitati zonele umbroase si tunsul prea scurt.