6 pasi esentiali in ingrijirea gazonului

Orice gazon are nevoie de un minim de lucrări de îngijire pentru a putea fi mereu sănătos și cu un aspect frumos.

Cea mai importantă operaţiune de intretinere a gazonului este irigarea.  Un gazon bine intretinut reduce pagubele provocate de boli si daunatori, iar o irigare corecta a acestuia va duce la cresterea unui gazon sanatos si de lunga durata.

Asadar, haideti sa luam in ordine etapele de ingrijire ale acestuia:

Udarea


Reprezinta regula de baza a intretinerii unui gazon fie montat, fie realizat prin insamantare deoarece ploile nu vor putea asigura intotdeauna cantitatea de apa necesara gazonului. Cand are nevoie de apa, iarba capata o tenta de gri-bleu, iar frunzele mai batrane vor incepe sa se ofileasca. Doar in momentul in care precipitatiile cad in mod regulat nu mai este recomandata udarea. In schimb, aceasta se va realiza in fiecare zi in perioadele mai secetoase si o data la 2-3 zile in cazul in care cantitatea de precipitatii este mai mica.

Tunderea gazonului


Tunderea regulata a gazonului este foarte importanta pentru a indesi iarba. Prin tundere vom putea opri formarea si dezvoltarea semintelor si, prin urmare, va creste durata de viata a gazonului. De altfel, cositul ajuta nu numai la reducerea buruienilor si la indesirea gazonului, dar contribuie si la inlaturarea uscaciunilor si petelor maro frecvente primavara. Pentru fiecare taiere regula de baza este sa scurtati firul cu jumatate, pana la doua treimi, la aproximativ 5 cm. Frecventa operatiunii de tundere depinde atat de temperatura, cat si de apa pe care o primeste. Totusi, pe timp de vara gazonul creste foarte repede si necesita tundere chiar de 2 ori pe saptamana; in rest operatiunea se va putea efectua numai o singura data pe saptamana (nu se va tunde niciodata atunci cand iarba este uda).

Top dressing (imprastierea nisipului)


Imbracarea gazonului consta in aplicarea unei mixturi de sol formata din turba, nisip si pamant de telina la suprafata gazonului. Scopul este acela de a acoperi gaurile mici ce au aparut pe parcursul unui sezon, imbunatatirea structurii solului si completarea acestuia cu substante nutritive. 

Imprastierea de nisip cuartos are urmatoarele efecte:

  • imbunatatirea aerarii si oxigenarii solului
  • eliminarea denivelarilor
  • suprafata solului va fi mai uscata
  • ajuta la eliminarea stratului de filt (format din resturi vegetale uscate)

Aerarea gazonului 

De multe ori solul unui gazon nu este destul de nisipos, iar lipsa de aer poate împiedica cresterea ierbii. Perforarea sau aerarea consta in introducerea unor tije solide sau goale la interior în suprafata gazonului, la o adancime de minim 7,5 cm. In urma efectuarii acestei operatiuni are loc un schimb al aerului. Perioada cea mai optima pentru efectuarea aerisiriii este primavara sau toamna.

Tavalugirea gazonului


Rolul tavalugirii este acela de a consolida suprafata unui gazon neted, mai ales primavara. Este total gresita utilizarea tavalugului pentru netezirea ridicaturilor. Daca nu aveti un cilindru de tavalugire instalat pe masina de tuns iarba, atunci va trebui sa efectuati operatia manual. Alegeti o zi cand gazonul este uscat si solul umed.

Fertilizarea


Este o lucrare obligatorie pentru a corecta regimul trofic al solului care, in multe situatii, este neuniform, necorespunzator din punct de vedere al aprovizionarii cu elemente fertilizante. Tunderea ierbii elimina substantele nutritive din aceasta, nutrienti care trebuie inlocuiti pentru a asigura un maxim de crestere. Se recomanda aplicarea ingrasamintelor cu azot, fosfor si potasiu (NPK), in functie de speciile care alcatuiesc amestecul si de fertilitatea solului pe care se instaleaza gazonul. Fertilizarea gazonului se realizeaza o data la doua luni cand gazonul este uscat, folosind o pompa de stropit pentru uniformitate. Azotul este esential in cresterea si dezvoltarea gazonului, fosforul stimuleaza cresterea radacinii, iar potasiul mareste rezistenta la boli si factori climatici.