Cand fertilizam gazonul?

Daca vrem sa avem un gazon frumos si sanatos, pe langa tunderea si udarea cu regularitate este necesara si o fertilizare periodica a acestuia. De ce este necesara aceasta procedura?

Tocmai din cauza tunderilor repetate, care au ca efect direct o crestere intensa, iar aceasta crestere nu poate fi sustinuta decat prin suplimentarea elementelor minerale din sol. Un carucior-dozator ne va usura foarte mult munca, deoarece cu ajutorul sau putem face o distributie uniforma. Daca ingrasamantul nu este distribuit corespunzator vor aparea diferente de nuanta intre diferitele zone ale peluzei, stricandu-i aspectul.

De obicei gazonul se fertilizeaza de aproximativ 3 ori pe an: primavara (martie – aprilie), vara (iunie – august) si toamna (septembrie – octombrie). Acest lucru poate varia in functie de tipul ingrasamantului folosit.

O fertilizare usoara la inceputul toamnei va dezvolta radacinile, insa nu si firele de iarba. Fertilizarea de la mijlocul primaverii va asigura atat cresterea cat si indesirea ierbii. Nu vom fertiliza mult in perioada verii si nici nu vom folosi ingrasaminte cu actiune rapida la sfarsitul primaverii. Cea mai eficienta fertilizare ramane cea facuta toamna. De ce? Pentru ca gazonul isi va face un stoc de hidrati de carbon. Astfel, se va mentine mai bine in perioada de iarna si va rasari abundent primavara.

O aplicare de ingrasamant primavara va avea efectul de sporire a cresterii. Urmeaza apoi fertilizarea din timpul anotimpului calduros. Dupa fiecare aplicare vom uda peluza, astfel incat ingrasamantul se va dizolva si va fi absorbit in mod corespunzator. Nu uitati insa ca irigarea in exces reduce cantitatea din azot din pamant. Solurile nisipoase au nevoie de o fertilizare mai mare, in vreme ce solurile argiloase, mai fertile, retin nutrientii mai bine.

In legatura cu tipurile de ingrasaminte aflate pe piata, va puteti uita dupa inscriptionarea N-P-K de pe pachet. Veti afla astfel procentele micronutrientilor pe care ingrasamantul ii contine. Daca inainte ati facut un test al solului, alegerea ar trebui sa fie una usoara.

Exista ingrasaminte cu actiune lenta sau rapida.

Cele din prima categorie elibereaza lent azotul, care, in acest caz, este insolubil. Acest lucru ne va ajuta sa economisim atat timp cat si bani, desi costul initial este mai ridicat. Aceste ingrasaminte se degaja doar la temperaturi mai mari. Cele din cea de-a doua categorie contin azot solubil, care patrunde imediat si ajuta firele de iarba inca de la prima aplicare. Cu acestea sunt necesare aplicari mai dese, deoarece se pierd mai usor, mai ales in solurile nisipoase. Ele pot creste salinitatea solului, dar pot arde firele de iarba. Va sfatuim sa folositi nu doar ingrasaminte chimice, ci si naturale. Aici amintim resturile de gazon ramase in urma tunderii, rumegus, plante moarte. Cantitatea de nutrienti pe care o vom aplica depinde de cantitatea aplicata la anterioara fertilizare. Trebuie respectate perioadele si cantitatile afisate pe ambalaj. Ingrasamantul se aplica la 2-3 zile dupa tundere, apoi vom uda corespunzator.

Asa cum oamenii nu pot trai fara hrana, nici plantele nu pot trai fara fertilizare. Planul dumneavoastra de fertilizare se va baza pe analiza solului. Nu uitati ca diferite elemente chimice sunt spalate de apa precipitatiilor cazute in timpul anului ori sunt consumate in intregime de firele de iarba. Putem verifica nivelul PH-ului din sol inca din luna ianuarie, iar daca acesta este scazut vom adauga calciu. Toamna – in luna octombrie – vom adauga ingrasaminte complexe, cu un nivel PK ridicat si N scazut.

Fertilizarea in sezonul cald ne poate aduce anumite probleme, din cauza temperaturilor inalte, dar si din cauza umiditatii, greu de controlat atunci cand nu avem un sistem de udare automat. Va recomandam ca inaintea unei fertilizari de vara sa efectuati o aerare a peluzei. In primul an de la infiintarea gazonului cantitatea de fertilizant va fi mai mare si cu o concentratie de azot mai ridicata. Odata cu maturizarea acestuia, fertilizantul folosit va avea in compozitie un procent de elemente aproximativ egal.

Nevoia de fertilizare a peluzei se determina prin metoda examinarii vizuale si testarea solului. In functie de rezultatele obtinute in urma analizelor vom completa cu elementele necesare.