Când și cum testăm solul

Nu toate speciile de plante prefera acelasi tip de sol, iar plantarea lor intr-un sol nepotrivit poate cauza intr-un final imbolnavirea acestora. Aceste preferinte ale plantelor sunt motivate de existenta anumitor substante nutritive in tipuri diferite de sol.

Inainte de a ne apuca de gradinarit trebuie sa cunoastem foarte bine cele 5 elemente de maxima importanta:

  • Spatiul
  • Lumina
  • Solul
  • Apa
  • Aerul

Sa ne focalizam atentia asupra solului care constituie un element important pentru gradina noastra, fiind principala sursa de hrana pentru plante. Solul este situat la suprafata pamantului si contine un amestec de materie din plante, minerale si animale. Nu trebuie sa uitam faptul ca solul poate fi diferit in functie de clima si compozitie. Masurand pH-ul putem afla cu exactitate tipul de sol de care dispunem.

  • Sol alcalin
  • Sol acid
  • Sol neutru

Unele plante se dezvolta mai bine in pamant usor acid, altele in pamant mai alcalin. Cu dispozitivul de masurare al pH-ului solului puteti verifica, de exemplu, daca pamantul din gradina este potrivit pentru anumite plante. Testarea solului se poate face fie concomitent cu pregatirea terenului, fie in timpul perioadei de vegetatie, inainte de a aplica ingrasamintele si tratamentele funcigide. Precipitatiile afecteaza de asemenea ph-ul solului. Apa care trece prin sol extrage elementele bazice cum ar fi calciul si magneziul din sol, fiind inlocuite de elemente acide cum ar fi aluminiul si fierul. Prin urmare, este bine de stiut ca o analiza chimica inainte de orice aplicare a ingrasamantului este binevenita deoarece, in functie de rezultatul obtinut, vom sti cu certitudine daca solul are nevoie de ameliorare si, mai ales, ce tip de ingrasamant putem utiliza in acest scop.

Determinarea valorii pH :

Tip de sol

Sol acid

pH

4,5 -6

Tip de sol

Slab acid

pH

6 -6,5

Tip de sol

Sol alcalin

pH

7,5-8

Tip de sol

Sol neutru

pH

6,5-7,2

Majoritatea plantelor prefera un sol cu pH variind intre 6,5 - 7,5, adica soluri neutre si slab acide. Teoretic, intr-un sol cu un pH mai mare de 8,5 nu poate supravietui nici o planta. Determinarea valorii pH este la indemana tuturor. Metoda cea mai precisa de determinare a pH-ului solului este utilizarea unui pH-metru. O a doua metoda care este simpla (dar mai putin precisa) consta in utilizarea unor indicatori sau coloranti. Pentru a determina pH-ul solului unui camp sau gazon, este necesara colectarea solului din mai multe locatii si combinarea probelor intr-un singur esantion.