Cele 5 tipuri comune de substrat

Indiferent cat de bine ne descurcam cu plantele, cu siguranta vom avea probleme cand vine vorba de cresterea lor daca nu sunt indeplinite cateva conditii esentiale. Vinovatul cel mai frecvent in dezvoltarea problematica a gazonului este tipul de sol sau substrat utilizat.

Pentru a creste, iarba are nevoie de 3 lucruri: aer, nutrienti si apa. Solul este cel ce ofera apa si nutrientii, iar in functie de ce compozitie are, poate permite sau nu apei sa ajunga la radacini. Cunoasterea tipului de substrat pe care il avem ne va fi de mare folos in a corecta deficientele si in a asigura dezvoltarea unui gazon frumos.

Clasificarea se bazeaza frecvent pe textura si marimea particulelor din care este compus solul, precum si pe continutul de minerale si nutrienti. In timp ce majoritatea substraturilor sunt alcatuite din argila (lut), nisip si sedimente organice, rata acestor materiale poate impacta proprietatile solului precum capacitatea sa de a sustine viata vegetala. Solurile pot fi de asemenea identificate pe baza nivelului lor de aciditate, care este masurat pe o scala de la 1 la 14, cunoscut ca si scala pH. Cu cât nivelul e mai jos, cu atat exista o aciditate mai mare, iar cu cat e mai sus, cu atat solul este mai alcalin (bazic). Desi majoritatea plantelor prospera cand aciditatea este intre 6.2 si 7.2, majoritatea tipurilor de sol au o medie de 5.

In general, cand este vorba de particule, putem recunoaște 5 tipuri principale de sol:

  • nisipos
  • argilos
  • lutos
  • turba
  • calcaros

Solul nisipos este compus din particule mari de siliciu, cuart si alte roci. Are o textura foarte dura care permite formarea multor pungi de aer. Aceasta baza de sol afanata tinde sa permita drenarea rapida a umezelii si duce de asemenea la o rata mare de evaporare. Deoarece nu tine umezeala foarte bine, este dificil pentru plante sa aiba acces la nutrienti inainte ca acestia sa fie spalati mai departe. Pentru a imbunatati calitatea solului nisipos, se recomanda luarea de masuri pentru a opri drenarea si a limita evaporarea. Materiale organice precum mulci sau compost pot fi adaugate cu nisipul pentru a tine nutrientii in loc. In loc sa adaugati cantitati mari o data pe sezon, incercati adaugarea unor cantitati mai mici aplicate mai frecvent, pentru a preveni proprietatile de drenare ale nisipului.

Solul argilos este un tip de sol foarte lipicios si maleabil, de cele mai multe ori formand bulgari atunci cand este umed, dar cand este uscat formeaza cocoloase dure. Solul argilos este format din particule fine, care contin foarte putin loc pentru aer, facandu-l foarte dificil de lucrat si cel putin greu de drenat.

Solul lutos este considerat a fi combinatia perfecta. Pamantul argilos este format din 40% namol, 40% nisip si doar 20% argila. Pamantul argilos este bogat in nutrienti si substante minerale de care plantele au nevoie pentru dezvoltare optima. Acesta are un drenaj bun si retine umezeala, ceea ce il face sa fie un sol ideal pentru cultivare. Atunci cand este ud, solul argilos are o textura groasa si noroioasa.

Turba contine mai mult material organic natural decat alte soluri, motiv pentru care se recomanda florilor si plantelor de apartament. Turba se formeaza de obicei in climatele umede, in zonele mlastinoase, unde solul este bogat in materie organică. Turba are totusi mai putini nutrienti decat celelalte tipuri de sol si din acest motiv se recomanda fertilizarea radacinilor plantate in acest pamant. Atunci cand achizitionezi un astfel de pamant sau cand il ai chiar in gradina, este obligatoriu sa ai la indemana si un ingrasamant natural sau din comert.

Solul calcaros este in mod normal maro deschis si are o natura alcalina, continand de multe ori pietre de diverse marimi. Se usuca repede vara si blocheaza oligoelemente precum fier si mangan, nefiind un sol recomandat gradinaritului. Calitatea solului calcaros este proasta si are nevoie de foarte multa munca regulat, inclusiv introducerea ingrasamintelor si altor imbunatatiri pe o perioada lunga.

Pe langa tipurile principale de mai sus, se mai pot identifica urmatoarele substraturi:

  • mulci: nu este un tip de sol, dar se adauga ca substrat deasupra celui deja existent. Este compus din resturi organice, scoarta de copac, bucati mici de lemn sau crengi. Se utilizeaza pentru a suplimenta nutrienti si pentru a opri evaporarea.
  • pietris: nici acesta nu este clasificat ca sol, dar se foloseste ca baza, pentru drenare sau pe deasupra solului, pentru a controla nivelul de umiditate si evaporarea.
  • compostul: intra in aceeasi categorie cu mulciul si pietrisul, fiind un adaos foarte bogat in nutrienti. Se intrebuinteaza ca ingrasamant, iar pentru rezutate de durata trebuie amestecat foarte bine cu stratul de sol existent.

In final, putem spune ca cele mai bune soluri pentru cresterea gazonului sunt cele lutoase sau de turba, in care iarba va creste bine pe tot parcursul anului si va fi sanatoasa. V-ati putea descurca si cu cel argilos si nisipos, dar acestea vor necesita multa munca pentru a tine lucrurile sub control. Se pot face îmbunatatiri precum cresterea pH-ului- sau scaderea lui- in cazul in care gazonul va avea nevoie de asta, dar pentru un sol problematic cel mai bine este sa consultati un specialist in domeniu.