Cum fertilizam gazonul?

Fertilizarea este esentiala pentru a mentine un gazon verde si bogat ce va starni invidia vecinilor, insa doar a arunca ingrasamant in stanga si dreapta nu este suficient; trebuie sa stim cateva reguli de baza.

In primul rand, trebuie sa cunoastem valorile inscrise pe ambalaj. Cand achizitionam fertilizant vom observa un set de numere pe eticheta. Acestea arata procentajul de azot, fosfati si potasiu, principalii nutrienti necesari hranirii gazonului.

Asadar, daca ambalajul va indica 20-5-10, acesta va avea 20% azot, 5% fosfati si 10% potasiu. Restul este de obicei material de umplutura pentru a asigura o distribuire uniforma. Amestecul de 20-5-10 este in general unul bun pentru primavara.

In al doilea rand, este indicata o evaluare a necesitatilor gazonului care vor determina ce tip de fertilizant este mai eficient. Dupa ce au fost stabilite aceste lucruri trebuie sa pregatim gazonul.

Pregatirea gazonului se face in 3 pasi simpli:

  • Identificarea speciei de iarba - in multe cazuri este vorba de un amestec de specii, fiecare cu cerintele ei. Daca nu stim ce tipuri s-au folosit, cel mai bine este sa cerem sfatul unui specialist in domeniu.
  • Testarea solului - este necesara determinarea pH-ului solului, acesta putand fi alcalin sau acid. Este foarte important deoarece aceasta caracteristica influenteaza abilitatea ierbii de a utiliza nutrientii din ingrasamant. Cel mai bine este sa aducem solul cat mai aproape de o valoare neutra, intre 6.0 si 7.0.
  • Calcularea suprafetei gazonului - Aici este vorba de matematica simpla, dar este necesar sa stim suprafetele aproximative ale proprietatii noastre. Pungile de fertilizant indica de obicei ce suprafete pot acoperi.

Aplicarea ingrasamantului se face urmand urmatoarele reguli de baza:

Este important sa stim cand se face cea mai buna fertilizare. In general, se recomanda primavara si toamna. De asemenea, exista ingrasaminte special concepute pentru a oferi protectie ierbii in lunile grele de iarna, asadar trebuie sa ne orientam si in functie de zona in care ne aflam.

In cazul ingrasamintelor lichide, dupa umplerea rezervorului cu lichid, trebuie sa ne miscam intr-un pas constant, incet, aplicand dintr-o parte in alta, astfel asigurand o distribuire uniforma. Nu este recomandata aplicarea altor chimicale, precum insecticide sau erbicide. De asemenea, fertilizantul lichid nu rezista foarte mult la depozitare. Incercati sa cumparati suficient cat pentru un sezon de utilizare.

Daca folosim fertilizant granulat, este necesara o grija sporita la cantitatea folosita. Exista diverse utilaje si ustensile de distribuire a ingrasamantului, in functie de ce suprafata avem la dispozitie. Atat fertilizantul cat si instrumentele trebuie sa fie uscate.

Inainte de aplicarea ingrasmanatului cu o zi sau doua, udati bine gazonul. Dupa ce s-a uscat fertilizati, apoi udati usor din nou. Este un pas important deoarece se asigura spalarea firelor de iarba si patrunderea nutrientilor in sol. Puteti de asemenea sa va programati fertilizarea in functie de ploi, dar nu o faceti inainte de o ploaie torentiala, deoarece va spala ingrasamantul de pe pamanat, mai ales daca aveti pante sau inclinari de teren. Evitati sa fertilizati pe timp de seceta daca gazonul s-a uscat sau s-a colorat maro din cauza lipsei de umezeala.

Pentru siguranta, purtati ochelari si masca de protectie, bluza sau halat cu maneci lungi, pantaloni lungi si cizme de cauciuc. Asigurati-va ca timp de 24 de ore de la fertilizare ca nu vor fi prezente pe gazon persoane sau animale. Pentru o eficacitate si siguranta maxima, evitati aplicarea in zile cu vant. Nu uitati sa urmati cu atentie instructiunile de pe etichete sau sa va adresati unui expert in momentul in care apar nelamuriri.