Gazonul nu mai are acelasi aspect de un verde sanatos?

Din pacate nu putem evita toate problemele (clima, bolile) care pun in pericol gazonul. Totusi, asta nu inseamna ca nu le putem remedia! Trebuie doar sa observam cu atentie schimbarile care apar la nivelul gazonului.

Cum poate fi afectat gazonul?

Atat temperaturile scazute (in special iarna), cat si cele ridicate pot afecta gazonul daca operatiunile de intretinere nu sunt efectuate corect si la timp. De multe ori, din cauza neglijentei, avem de-a face cu un gazon deteriorat, punandu-ne astfel in situatia dificila si deseori costisitoare de a decide daca este absolut necesar sa schimbam gazonul. In functie de specia plantei si gravitatea situatiei intalnite, cele mai frecvente probleme sunt: petele galbene, golurile din gazon, buruienile si muschii.

Metode eficiente pentru repararea gazonului

Petele galbene sunt de obicei provocate fie de nivelul redus de fier, fie de lipsa nitrogenului din gazon (o substanta foarte importanta din fertilizator - suprafetele care nu primesc suficient nitrogen capata treptat o nuanta galbuie) distrugand atat aspectul, cat si sanatatea gazonului. Acestea pot fi prevenite prin tratamente fitosanitare si prin administrarea ingrasamintelor la timp. Totusi, daca petele sunt deja vizibile pe suprafata gazonului, acestea pot fi inlocuite prin procedeul de reinsamantare a portiunii afectate. Pentru obtinerea unui efect imediat puteti inlocui pata respectiva cu brazda de gazon necesara (pentru daune ce cuprind mai putin de 50% din gazon). In cazul in care vorbim despre un procent ce depaseste 50% din gazon, atunci este necesara reinsamantarea sau reinlocuirea rulourilor de gazon pe intreaga suprafata.

Golurile din gazon pot aparea din cauza semanatului neuniform, deficientei de substante nutritive din sol sau atunci cand solul nu este pregatit corespunzator (ne referim aici la pietrele mari unde samanta nu germineaza). In astfel de cazuri se aplica acelasi procedeu de reinsamantare sau inlocuire a portiunii cu un nou rulou de gazon.

Procedeul de insamantare este destul de important, fapt pentru care vom reaminti pasii esentiali pentru un rezultat excelent:

  • Afanarea solului (pregatirea terenului)
  • Nivelarea portiunii dorite cu grebla sau mecanizat (in cazul portiunilor mari de gazon)
  • Imprastierea uniforma a semintelor (este recomandat sa se faca in 2-3 directii)
  • Incorporarea semintelor (utilizand grebla)
  • Tavalugirea (manual sau mecanizat)
  • Aplicarea ingrasamantului

Combaterea buruienilor si a muschilor

Pentru a preveni aparitia buruienilor, odata cu tratamentele fitosanitare trebuie sa folositi si erbicid, o metoda mai mult decat usoara pentru a combate aceasta problema. Muschii care de obicei apar in locurile unde umiditatea este in exces, pot fi combatuti simplu prin procedeul de scarificare. Sa nu uitam insa ca pentru a preveni aparitia lor este de ajuns sa efectuam aerarea la timp sau ori de cate ori gazonul ne-o cere.

Este recomandat ca repararea gazonului sa se efectueze primavara (intre lunile februarie – martie) sau toamna ( intre lunile septembrie –octombrie).