Gazonul si buruienile

Oricat de mult va doriti sa scapati de buruieni, este important sa stiti ca metodele chimice de combatere ar trebui sa fie pe cat posibil evitate.

Stim cu totii ca nu este deloc placut cand incercati sa va mentineti gazonul impecabil si, cu toate acestea, musafiri nepoftiti isi fac apartitia in gradina dumneavoastra cand va asteptati mai putin.

Dar, dupa cum o vorba din popor spune: “mai bine sa previi decat sa combati", haideti mai intai sa vedem care sunt aceste buruieni, care este cauza aparitiei lor, cum le putem preveni si combate.

Buruienile care se inmultesc prin seminte sunt:

  • traista-ciobanului
  • patlagina
  • papadia

In mod normal, acest tip de buruieni infloresc doar pentru o vara, insa in acest timp imprastie seminte care vor germina in pamant pe o perioada foarte indelungata care poate ajunge si la ani. Cel mai indicat este ca in perioada de insamantare din primavara sa asteptati 2-3 saptamani, permitandu-le buruienilor sa isi faca aparitia, urmand ca acestea sa fie smulse sau erbicidate. Este important sa aveti gazonul compact, fara goluri, acest lucu fiind un concurent puternic al buruienilor.

Buruieni care se inmultesc prin radacina: pirul tarator.

Pentru acest tip de buruiana, cea mai buna metoda de combatere este prin erbicidare totala inainte de infiintarea gazonului.

Cauze ale aparitiei buruienilor si metode de combatere

  • irigarea abundenta sau ineficienta - in acest caz va sfatuim sa folositi un sistem de irigare profesional pentru o udare buna si uniforma a suprafetei de teren.
  • administrarea fertilizantilor in cantitati incorecte inainte de administrarea fertilizantilor - este important sa analizati tipul de sol, sa cunoasteti tipul de gazon si perioada de administrare. Va recomandam folosirea fertilizantilor specifici.
  • ingrijirea necorespunzatoare in primele stadii de crestere a gazonului, ignorarea primelor stadii de dezvoltare a buruienilor - in primele 2-3 luni de la insamantare este important sa urmariti indeaproape gazonul si posibilele buruieni ce vor aparea, eliminandu-le prin combatere manuala. In cazul unei infestari va recomandam erbicidele selective.

Un ultim sfat general pentru a avea un gazon frumos si sanatos: acordati-i o ingrijire buna. Mai multe despre cum sa va ingrijiti gazonul "ca la carte", puteti afla si din articolul nostru Sfaturi pentru intretinerea corecta a gazonului.