Gazonul si toanele iernii

Acum ca a venit iarna si, odata cu ea, temperaturile scazute, acestea din urma impreuna cu inghetul pot deveni o adevarata problema pentru gazon si gradina.

Luand aceste lucruri in considerare, ce putem face pentru a ne asigura ca la primavara vom avea aceeasi gradina frumoasa ca in sezonul precedent?

In primul rand, trebuie sa scapam de ideea ca putem sa lasam totul de-o parte, ca iarna inseamna un sezon complet mort in materia ingrijirii gradinii.

Sa incepem cu bruma care este un fenomen fascinant daca ne oprim putin sa il observam. Imediat ce apune soarele, vaporii din atmosfera incep sa se condenseze in apa lichida de pe suprafetele exterioare, in timp ce temperatura aerului va scadea sub cea de formare a particulelor de roua. Daca roua este expusa la temperaturi sub 0 grade celsius (desi se poate intampla si la 2-3 grade) roua se va transforma in bruma.

Cum toate lucrurile sunt echilibrate, cea mai joasa temperatura a zilei este exact dupa rasarit si inainte ca razele soarelui sa fie suficient de puternice pentru a incalzi suprafata pamantului. Daca va aflati in locul potrivit la momentul potrivit, de exemplu daca imprastiati fertilizant pe un teren de fotbal dimineata devreme, puteti vedea unul din spectacolele naturii - o scanteiere cand apa lichida devine bruma. Se intampla in cateva secunde si este un fenomen uimitor. Pare ca pe suprafata gazonului apar dintr-o data sute de diamante.

Haideti sa raspundem impreuna catorva intrebari pe care ni le ridica anotimpul cel mai neprietenos cu vegetatia din jur.

Poate bruma sa distruga stratul de iarba?

Singura nu, insa, daca practicati golf, ati putea observa o intarziere in cresterea gazonului cauzata de bruma. Acest fenomen apare din cauza faptului ca daca mergeti sau conduceti peste iarba cand este acoperita de bruma, veti distruge celulele inghetate din frunze. Ca urmare, la venirea primaverii, veti vedea urmele exacte in locurile pe unde s-a circulat daca iarba era brumata. Odata ce nu mai este inghetat gazonul, in schimb, se poate trece pe el ca inainte.

Bruma sau degeratul inseamna ca semintele nu vor germina?

Raspunsul este, din nou, nu. Acestea sunt evenimente temporare si nu sunt de durata. Stratul de iarba va reactiona la alti stimuli precum mediul, temperatura, lumina si umezeala. Cu cat inaintam in sezon, cu atat mai putine seminte vor germina. Dar, si asta este foarte important, semintele care nu germineaza iarna vor hiberna si o vor face cu prima ocazie in primavara.

Cum ne asiguram ca gazonul nu va fi foarte afectat de temperaturile scazute?

Raspunsul este simplu: preventie. Nutrientii si irigarea corespunzatoare din timpul anului au asigurat o baza solida pentru iarba, iar daca aceasta este sanatoasa sunt slabe sanse sa fie afectata foarte mult chiar de si cele mai vitrege conditii.

Pot aparea alte probleme pe timpul iernii?

Din pacate, da. Mai ales in cazul in care avem copii pasionati de oameni de zapada sau daca am ingramadit zapada de pe alei in gradina Sub acele locuri se poate dezvolta mucegaiul de zapada. Acesta apare de obicei primavara, odata cu topirea zapezii.

Cum ajutam gazonul sa-si revina?

Dupa iarna, chiar daca nu au aparut alte complicatii, gazonul va avea nevoie de o mana de ajutor in "persoana" ingrasamintelor si a unui program corsepunzator de hranire. De asemenea, nu trebuie neglijata apa pe care o primeste. Sunt rare, dar existente, cazurile in care a fost nevoie de o replantare totala, suprainsamantarea fiind utilizata mai des.

Cel mai important, in aceasta perioada friguroasa, este sa retinem sa evitam traficul peste gazonul inghetat (daca este acoperit de patura protectoare a zapezii, mersul pe iarba nu prezinta o problema), altfel orice "daune" sunt usor reversibile. Nu in ultimul rand, intrebati un specialist oricand aveti o nelamurire.