Gazonul solutia rapida pentru o gradina de vis

Cati dintre noi nu am visat cu ochii deschisi la o gradina asemanatoare cu cea a bunicii unde, in copilarie, ne jucam ore intregi alergand desculti prin iarba si unde, toropiti de caldura, adormeam la umbra copacului, imbatati parca de mireasma ierbii si a florilor de vara.

Sunt momente si peisaje din viata noastra pe care le vom pastra sau chiar vom incerca sa le retraim ori de cate ori avem ocazia. Uneori, locul in care ne aflam ne este familiar datorita sentimentului de plinatate sufleteasca pe care acesta reuseste sa il transmita. Bineinteles, un asemenea loc nu este usor de intalnit. Chiar si parcurile pe care le frecventam ni se par prea galagioase uneori datorita multimii de oameni care vin sa-si petreaca putinul timp liber relaxandu-se fie citind o carte, fie doar plimbandu-se, fie lasandu-se pur si simplu incantati de peisajul pe care oricine ar dori sa-l aiba chiar in fata casei.

Daca prima dumneavoastra ingrijorare o constituie atat cheltuielile ce vor trebui suportate cat si lipsa timpului sau a spatiului pentru a va putea satisface aceasta dorinta, atunci trebuie neaparat sa stiti ca acest lucru nu va mai poate pune piedici. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti bunastarea dumneavoastra pe primul loc si sa profitati de serviciile oferite de catre specialistii in domeniu astfel incat sa va amenajati propria dumneavostra gradina imbogatind-o cu aceleasi amintiri de pe vremuri.

Stim cu totii ca elementul principal in construcţia unei gradini este gazonul, deoarece el este cel care va ajuta intreaga gradina sa prinda viata si mai ales ii va oferi un aspect ingrijit si sanatos.

Chiar daca sunteti de parere ca nu aveti suficient timp si nici bani de investit atat in constructia, cat si in intretinerea acesteia, nu trebuie sa va descurajati - exista o solutie rapida si convenabila pentru a va transforma gradina in locul mult visat: montarea rulourilor de gazon.

Pentru inceput nu trebuie sa faceti decat putin spatiu atat in imaginatia dumneavoastra, cat si in curte si sa stabiliti locul pe care doriti sa il amenajati. Nu uitati insa ca un gazon bine montat si intretinut este un plus pentru orice gradina, motiv pentru care inainte de a comanda gazonul este recomandat sa va informati corect in legatura cu principalii pasi atat de montare cat si de intretinere a acestuia - primele zece zile dupa operatiunea de montare a gazonului sunt vitale pentru aspectul unei gradini de vis.

Operaţiunea de montare a rulourilor de gazon

Un prim pas il constituie pregatirea terenului prin nivelarea acestuia. Dupa ce terenul a fost in prealabil nivelat grosier, se va continua cu nivelarea fina, ambele operatiuni fiind efectuate obligatoriu cu ajutorul utilajelor de nivel.

Se adauga un strat subtire de nisip - grosimea stratului de nisip fiind stabilita in functie de tipul de sol existent (cu cat solul este mai argilos, cu atat stratul de nisip este mai mare - nu mai mare de 2 cm).

Fertilizarea terenului - se va continua cu procedura de fertilizare superficiala a terenului folosind ingrasamant complex sub forma de granule, acesta avand scopul de a stimula si accentua cresterea radacinilor gazonului.

Se intind rulourile de gazon avand mare grija ca acestea sa fie cat mai bine presate unul intr-altul, în special la imbinari.

Irigarea - se vor uda rulourile foarte bine, lasand apa sa se absoarba timp de 30 de minute.

Dupa ce rulourile de gazon au fost asezate si udate se trece la etapa de presare a acestora. In zonele mici, inguste, la colturi, intre plante, langa alei, presarea se efectueaza cu ajutorul maiurilor. In restul zonelor insa, presarea rulourilor se va face cu ajutorul tavalugilor de diferite marimi si greutati. De preferat este folosirea tavalugilor mari care permit ingreunarea lor prin umplerea cu apa. Prima trecere insa, se va face cu tavalugul gol dupa care se va umple cu apa. Atentie! Operatiunea de presare trebuie efectuata usor si in mod constant, fapt pentru care necesita mare atentie din partea celui care manipuleaza tavalugul. Tavalugirea este o lucrare foarte importanta intrucat asigura atat un contact puternic intre rulou si sol, cat si tasarea imbinarilor rulourilor de gazon (practic nu trebuie sa apara denivelari rezultate din manipularea tavalugului, cum ar fi intoarcerea acestuia in loc).

Acum ca am stabilit instructiunile de montare sa trecem la etapa de intretinere a gazonului proaspat montat.

Cea mai importanta operatiune de intretinere a gazonului obtinut prin montaj de rulouri este udarea sa in abundenta (de mai multe ori pe zi) in primele 10 zile de la montarea acestuia. Udarea se va efectua si in functie de temperatura mediului (udari mai multe la temperaturi mari si udari rare la temperaturi scazute).

Cum ne dam seama daca gazonul nostru a fost irigat suficient? Un gazon bine udat trebuie sa arate ca un burete îmbibat cu apa, deoarece in prima saptamana acesta are nevoie de aproximativ 10 litri de apa pe mp. Este interzis a se intra sau calca pe gazon în primele doua saptamani de la montarea acestuia deoarece, din cauza udarii intensive, solul se inmoaie, iar suprafata acestuia se deniveleaza cu usurinta, lasand astfel urme de pasi care nu dispar si nici nu se mai pot remedia (ajungandu-se in unele cazuri chiar la inlocuirea rulourilor de gazon din zonele respective).

Dupa aceasta perioada de aproximativ zece zile in care gazonul necesita irigare din abundenta, cantitatea de apa va trebui redusa treptat (deoarece prea multa umiditate poate dauna gazonului) timp de o saptamana, dupa care se va intra in regim normal de udare (dimineata si seara, intre 2 si 4 litri/mp/udare - mereu in functie de conditiile meteo si de temperatura din cursul zilei). Dupa perioada de udare abundenta gazonul creste suficient de mult pentru a putea fi tuns, insa pentru ca aceasta operatiune sa fie posibila va trebui sa oprim udarea cu o zi inainte si sa o pornim imediat dupa ce am terminat de tuns.

Un alt lucru foarte important si de care va trebui sa tinem cont este tratamentul fitosanitar (fungicid). In prima saptamana de udare abundenta a gazonului (in cazul in care tratamentul nu a fost aplicat de la inceput), acesta poate fi expus riscului de imbolnavire. Putem identifica problema fiind atenti la simptome (portiuni rotunde de gazon culcat in aceeasi directie care se transforma mai apoi in pete extinse de culoare maronie, umede). In astfel de cazuri se va opri imediat irigarea gazonului si se va interveni cu tratamente ce constau in aplicarea de fungicide. Dupa aplicarea tratamentului se sfatuieste oprirea udarii pentru inca 36 de ore, dupa care se va incepe prin utilizarea unor cantitati mai mici de apa.

Asadar, urmand cu grija fiecare pas de montare si intretinere a gazonului, ne vom putea bucura in scurt timp nu numai de gradina la care am visat, dar si de pretioasele momente de relaxare alaturi de cei dragi fara prea multe eforturi in a ne deplasa dintr-un loc in altul in cautarea locului perfect.