Ingrijirea gazonului iarna

Iarna este anotimpul in care gandul ne sta cel mai putin la ingrijirea gazonului. Exceptand cazurile in care ne aflam in zone unde iernile sunt blande, cu siguranta am pus masina de tuns iarba in magazie si ne-am pregatit pentru cateva luni de relaxare inainte sa incepem programul de ingrijire a peluzei.

Sunt insa cateva lucruri pe care le putem face si in iernile aspre pentru a ne asigura ca vom avea o curte luxurianta odata ce isi reintra primavara in drepturi.

Principalii pasi in ingrijirea gazonului sunt:

Fertilizarea in timpul iernii

Toamna tarziu sau iarna devreme reprezinta cele mai bune perioade pentru fertilizarea gazonului de sezon racoros. Din moment ce la noi in tara intalnim cu preponderenta asemenea specii, cu siguranta amestecul de gazon va fi unul format din aceste tipuri. Inainte de primul inghet, fertilizati din abundenta pentru inlocuirea nutrientilor pierduti pe timpul lunilor fierbinti de vara. Odata ce vremea se va raci, fertilizantul va ramane in sol si va hrani radacinile pe tot timpul iernii. Cand va veni primavara, gazonul va fi plin de iarba sanatoasa, deasa si verde, ce s-a hranit cu ingrasamintele generoase de sub zapada.

Strategii de tundere

In timpul ultimei luni de vara ar trebui sa coborati treptat baza masinii de tuns iarba de fiecare data cand tundeti gazonul. Daca incepeti incet sa taiati iarba mai scurt ii veti permite sa ierneze bine, fara a-i cauza un soc prin taiere scurta dintr-o data. Daca lasati gazonul prea inalt pe timpul lunilor de iarna acesta va reprezenta o prada pentru soarecii de camp si alte animale care sapa in cautarea unui loc cald de dormit. Soarecii pot distruge portiuni mari de gazon prin construirea cuiburilor. Astfel vor aparea zone moarte unde isi vor petrece timpul si vor smulge portiuni mari de iarba pentru a-si construi structurile. Asigurati-va ca iarba este pe cat se poate de scurta la sfarsitul sezonului. De asemenea, iarba scurta va proteja noii lastari care pot fi mai fragili aproape de sfarsitul sezonului de crestere.

Mentineti peluza curata

In timpul ierii exista posibilitatea de a uita obiece pe gazon - busteni rataciti, jucarii sau chiar mobilier de gazon. Toate acestea pot fi usor neglijate pana la venirea primei zapezi. Asigurati-va ca ati eliberat gazonul si ca nu a ramas nici un obiect pe suprafata acestuia. Faceti cate o "inspectie" ocazionala la fiecare cateva saptamani si pe timpul iernii pentru a va asigura de situatia gazonului. Daca un obiect este uitat pe iarba in aceasta perioada rece, caderile de zapada pot crea portiuni mari de zone moarte datorita greutatii acestuia. Ca urmare, o data cu venirea primaverii, veti observa ca acea zona va fi mai rara decat restul suprafetei, ceea ce va rezulta intr-un aspect neplacut si neuniform al gazonului dumneavoastra.

Evitati traficul excesiv

Oamenii pot uita cu usurinta faptul ca, atunci cand iarba este maro si scurta, nu trebuie sa fie calcata in picioare sau sa fie supusa oricarui fel de presiune. Incercati sa preveniti traficul intens pe gazon iarna. Iarba este relativ rezistenta, dar ii poate fi greu sa-si revina daca se formeaza poteci pe ea.

Doua moduri bune de a preveni uzura sunt:

  • Sa va tineti aleile si trotuarele curate, fara gheata si zapada, astfel incat oaspetii vostri sa nu fie tentati sa traverseze zonele gazonate foarte des.
  • Nu lasati pe nimeni sa parcheze masini pe gazon. Chiar si cel mai mic automobil lasa urme pe sol si omoara iarba de sub roti. Folosirea gazonului ca parcare este cea mai rapida modalitate de a omori iarba buna si de a face loc pirului si altor buruieni.

Pregatirea de toamna

Nu este nevoie de foarte multa intretinere propriu-zisa a gazonului iarna. Daca ingrijirea gazonului este realizata cum trebuie toamna, va fi in regula pana la venirea primaverii si a caldurii. Asadar, inainte de instalarea frigului:

Asigurati-va ca aerati, fertilizati si tundeti gazonul inainte de primul inghet.

Greblati frunzele moarte care s-au adunat in curte si incercati sa evitati petele de umezeala - acestea pot forma muschi si mucegai.

Pastrati gazonul liber - fara resturi sau obiecte - si indemnati toti membrii familiei sa respecte gradina cat timp este in hibernare.

Odata ce v-ati asigurat ca toate nevoile gazonului au fost indeplinite din toamna, veti fi gata sa va bucurati de o iarna comoda in casa, cu familia, inainte de inceperea sezonului de intretinere a peluzei din timpul primaverii.