Insectele si gazonul

Nici macar cei mai mari ecologisti dintre noi nu pot afirma ca sunt mari fani ai insectelor daunatoare aflate pe un gazon. In cazul in care peluza pare deteriorata, uscata, atunci poate fi implicata si o insecta.

Cateva omizi nu vor produce mari pagube, dar in numar suficient de mare pot provoca probleme grave. Trebuie sa fim atenti la orice schimbari care pot aparea, fie ca e vorba de movile de pamant, de portiuni cu iarba ingalbenita sau chiar lipsite de iarba. Prezenta daunatorilor afecteaza aspectul sanatos al peluzei.

In cele ce urmeaza va prezentam cele mai mari pericole si cateva modalitati prin care le puteti face fata:

1. Coropisnita

Coropisnitele sunt des intalnite la noi in tara. Ele traiesc in pamant, unde sapa mici galerii. Se hranesc cu radacinile diverselor plante, insa ataca si zona coletului (acea zona care face legatura intre radacina si tulpina). Iarna hiberneaza, dar in restul anului sunt foarte active. In sezonul de imperechere pot zbura cativa kilometri. Observarea unor pete galbene pe iarba poate sa ne indice prezenta lor. Pentru a scapa de ele putem folosi anumite insecticide. Coropisnitele au o actiune foarte daunatoare pentru gazon. La semanare pe teren apar mici ridicaturi, care indica traseul insectei pe sub pamant. Atunci cand iarba rasare, distrug plantele atacand radacinile.

2. Furnicile

Aparitia unor musuroaie este foarte neplacuta din punct de vedere estetic. Putem imprastia musuroiul folosind o grebla sau o matura. Daca problema persista, vom folosi un insecticid potrivit.

3. Larvele gandacilor

Traiesc ani de zile in pamant, hranindu-se cu radacini si cauzand mari daune. Din cauza lor gazonul poate fi distrus. In perioada iernii larvele se pot retrage pana la 50-80 cm adancime, revenind primavara in straturile superioare ale pamantului. Ciorile si corbii, dar si alte pasari, sunt atrase de aceste larve pe care le consuma. La un atac masiv de viermi sarma, carabusi de mai sau nematozi, sunt necesare tratamente la gazon cu insecticide executate de firme autorizate.

Asadar, una dintre cele mai bune metode de a controla daunatorii este aceea de a incuraja dusmanii lor naturali. Cei mai multi oameni aleg sa nu utilizeze insecticide toxice pe peluze, deoarece copiii si animalele de companie folosesc frecvent zona, care uneori este marginita si de plante comestibile. Insecticidele chimice pot, de asemenea, ucide populatiile de rame si bacterii sanatoase, reducand sanatatea globala a solului. Incercati sa identificati tipurile de insecte care va ameninta gazonul si alegeti tratamentul care se potriveste cel mai bine.

Orice am face insa, insectele si peluza noastra vor merge in continuare mana in mana. Tocmai de aceea, Mama Natura va alege – de cele mai multe ori – cele mai eficiente remedii pentru toate aceste tipuri de probleme.