Sfaturi pentru intretinerea corecta a gazonului

Ne-am gandit sa va ajutam si sa va usuram munca prezentandu-va, in detaliu, care sunt etapele ce trebuiesc urmate in intretinerea corecta a gazonului.

Pregatirea solului

Inainte de a planta semintele de gazon este foarte important sa faceti o analiza a solului si a pozitionarii terenului. Astfel, se va verifica unde anume este pozitionata suprafata pentru a tine cont de gradul de umiditate (precipitatii), dar si de cat timp este soare in acea zona. Urmeaza o analiza a solului in vederea compozitiei organice a acestuia (o valoare buna a PH-ului trebuie sa fie intre 5,5 - 6,5). Dupa alegerea portivita a semintelor de gazon, inainte de plantarea acestora, trebuie pregatit solul. Suprafata intreaga se va curata bine de buruieni si pietre, se va nivela si aerisi si, daca va fi necesar, se vor administra ingrasaminte. Urmeaza o perioada de 2 - 3 saptamani in care aceasta suprafata se va uda in permanenta (fara a planta inca semintele de gazon) in vederea posibilelor apartitii de buruieni (udarea permanenta va spori germinatia buruienilor). Dupa aparitia acestora se va curata cu atentie si in totalitate suprafata fie manual (daca suprafata este mica), fie prin erbicidare totala.

Insamantarea

Dupa pregatirea solului putem sa trecem la urmatoarea etapa si anume cea de insamantare. Este bine de stiut ca semintele se pot planta pe toata perioada primavara – toamna. Aveti grija ca semintele sa fie distribuite in mod uniform pe toata suprafata terenului. Imediat dupa semanare terenul trebuie greblat pentru ca semintele sa nu ramana la suprafata si se va acoperi cu un strat de pamant de doua ori mai gros decat cel al semintelor. Urmatorul pas este tasarea – cu ajutorul cilindrului compactor, terenul trebuie tasat pentru ca semintele sa aiba contact cu solul. Ultima etapa dupa insamantare este udarea – atentie insa la cantitatea de apa! Udat in exces solul va produce buruieni, iar o cantitate prea mica de apa va dezvolta o sensibilitate crescuta la seceta a gazonului. Totodata, este important sa tinem cont de faptul ca udarea se face dimineata pentru evitarea socurilor termice si aparitia mucegaiurilor.

Tunderea si udarea

Odata ce gazonul a fost plantat, se va mentine un sistem de irigare permanent si uniform. In general, cel mai indicat este sa folositi aspensoare. Ce trebuie sa stiti despre udare este ca in nici un caz nu se va mai uda terenul dupa ploaie, iar in perioade extrem de calde este necesar sa il udati in fiecare zi.

Una din cele mai importante etape ale ingrijirii gazonului este tunderea.

Ingrasamintele

Nu in ultimul rand, un rol important il au ingrasamintele. In functie de tipul solului, dar si de tipul de seminte, aveti de ales intre ingrasaminte de tip organic sau ingrasaminte chimice.

Un scurt rezumat al unei intretineri bune a gazonului arata astfel:

  • Ianuarie: adaugati calciu in cazul in care pH-ul este scazut
  • Aprilie: prima aplicare a ingrasamintelor
  • Aprilie: se incepe tunderea (de doua ori pe saptamana in timpul sezonului)
  • Mai - August: se aereaza pentru a se indeparta stratul de resturi moarte apoi se seamana din nou
  • Aprilie - Sept: se mentine prin udare
  • Octombrie: se adauga ingrasaminte complexe, cu potasiu si fosfor in proportie ridicata, si continut scazut de azot

Desigur, daca nu aveti rabdare sa treceti prin toti acesti pasi si sa asteptati o perioada mai indelungata de timp, pentru a avea un gazon asa cum vi-l doriti, puteti apela si la o metoda mult mai la practica – si anume gazonul rulou. De asemenea, pentru intretinerea acestui tip de gazon trebuiesc urmate aceleasi etape.