Tipuri de gazon

Atunci cand ne hotaram sa ne amenajam o suprafata cu gazon, trebuie sa luam in calcul mai multi factori, dupa cum urmeaza:

Destinatia

Gazonul are multe destinatii, incepand cu peluza din fata casei pana la gazonul din parc, terenuri de fotbal si rugby, piste de hipodrom sau terenuri de golf.

Gazonul si clima

In Romania clima este continentala, cu ierni aspre si veri foarte calduroase, uneori lipsite de precipitatii. In aceste conditii, speciile si soiurile ce compun gazonul trebuie sa fie atent alese cu o capacitate ridicata de adaptare la conditiile ecopedologice.

Gazonul si solul

Gazonul prefera soluri usoare, bine drenate. In Romania avem o gama larga de soluri de la nisipuri, nisipolutoase, lutoase, cernoziomuri, soluri argiloase si soluri turboase.

Toate tipurile de gazon au nevoie de un sol bine drenat, cu un Ph DE 5.5 – 6.5. Asadar, cele mai bune soluri pentru gazon sunt cele din gama nisipoase si cernoziomuri. Solurile argiloase necesita drenaje speciale pentru a crea conditii prielnice de crestere a radacinilor in sol. De asemenea, gazonul nu suporta stagnarile de apa in sol.

Seminte sau gazon covor?

Semintele sunt o alegere excelenta atunci cand aveti nevoie sa creasca zone mari, cu un buget restrans, iar timpul nu va preseaza. Terenul este curatat de buruieni si infiintarea sa se face primavara sau toamna. Dupa semanat presupune o perioada de 3-6 luni de ingrijiri speciale pentru ca gazonul dumneavoastra sa fie bine instalat.

Gazonul covor este o abordare moderna care imbina atat rapiditatea, cat si calitatea lucrarii.

Exista o mare varietate de ierburi de gazon. Fiecare tip de iarba are nevoie de un anumit tip de ingrijire. Tipurile de iarba sunt clasificate in functie de rezistenta la frig, toleranta la seceta, modul in care se comporta la umbra si rezistenta la trafic. Pentru amenajarea oricarei peluze exista doua posibilitati: prin semanat direct sau cu rulouri inierbate.

Etapele premergatoare amenajarii prin semanat sunt:

 • Stabilim amplasamentul pentru peluza
 • Eliminam vegetatia existenta si curatam terenul
 • Nivelam terenul
 • Executam lucrari de drenaj (daca e cazul)
 • Aplicam o fertilizare de baza
 • Pregatim terenul si patul germinativ
 • Semanam amestecul potrivit cu locatia si destinatiaacestuia
 • Facem lucrari de intretinere – cosit, fertilizat, tratamente – pana la instalarea gazonului

Exista amestecuri de seminte create sa indeplineasca mai multe conditii. Unele specii au o viteza mai mare de crestere, altele rezista mai bine la seceta. Sunt create seminte pentru gazon de semiumbra si umbra (pentru gradini, parcuri, terenuri de sport etc. ) In principiu, acestea contin specii de graminee folosite in diverse proportii (pentru a indeplini anumite conditii). Enumeram aici: Lolium perenne (raigras), Poa pratensis (firuta), Festuca rubra (paiusul rosu), Agrostis (iarba campului), Festuca arundinacea (paius inalt).

Infiintarea gazonului prin semanat

Semanatul se face cu semanatori speciale sau manual, prin dispersarea uniforma a acestora in cantitate de 30-35 g/mp si se incorporeaza in sol la o adancime de 1-1.5 cm dupa care se compacteaza suficient pentru a fi puse in contact cu solul.

Se vor utiliza doar seminte din soiuri certificate cu o germinatie de minim 85% si o puritate de 99%. Se vor evita pe cat este posibil semintele de gazon care contin Poa annua, Agropyron repens sau Cynodon dactylon.

Dupa semanat, in conditii de temperatura si umiditate adecvate, semintele de gazon germineaza la 7 zile pentru specii precum Lolium perenne, sau la 20-22 zile pentru Poa pratensis.

Exista mai multe tipuri de gazon:

Ornamental

Folosit doar in scop decorativ, este caracterizat de o nuanta intensa de verde deschis sau inchis cu foliaj fin sau grosier, in functie de cerintele clientului sau de conditiile ecopedologice.

Pentru sport

Folosit pentru joaca si sport, este foarte rezistent, iarba avand si o mare capacitate gazon sportde regenerare, toleranta la culcare si cosiri joase.

Clasic (normal)

Vorbim aici de gazonul universal robust, care poate fi folosit in preajma caselor, dar si in locurile publice. Este rezistent la uscaciune, fiind mai usor de ingrijit, deoarece se dezvolta mai lent. Se mai utilizeaza in jurul halelor industriale, taluze de sosele gazonsau autostrazi.

Special

Gazonul de soare este creat pentru suprafetele expuse luminii solare si rezista excelent la arsita si seceta. Amintim aici: gazonul rezistent la seceta si umbra, Bermuda, iarba bizonului si gazonul WaterLess.

Tipurile de gazon care rezista bine si in sezonul rece: Agrostis spp., Festuca rubra spp., Festuca arundinacea.

Atunci cand alegem sa folosim rulouri de gazon, putem sa ne referim la mai multe tipuri de gazon:

 • Pentru seceta si arsita – rezista la temperaturi ridicate si la lipsa umiditatii
 • Pentru zone umbrite – rezista in zonele mai putin insorite
 • Pentru locuri de joaca – rezistent la calcat, alergat
 • Pentru sport intens
 • Cu flori de camp – contine diverse specii de flori salbatice pentru un aspect mai apropiat de natura
 • Pentru golf – realizat special pentru golf sau pentru gradinile care au nevoie de un aspect impecabil

Ca si in cazul insamantarii si la instalarea rulourilor terenul trebuie pregatit in acelasi mod, dar vom adauga in prealabil o cantitate de nisip care trebuie amestecata cu pamantul deja existent in gradina. Instalarea se va face cu atentie, pentru a nu se rupe, fiecare fasie de rulou trebuie sa fie perfect lipita de cea de langa ea. Vom avea grija sa faca un bun contact cu solul, apasand ferm fiecare bucata instalata.

Avantajele rulourilor:

 • Instalare rapida tot timpul anului
 • Putem sa il utilizam la 1 -2 saptamani dupa instalare
 • Radacinile plantelor sunt deja dezvoltate
 • E deja tratat contra buruienilor si daunatorilor
 • Este o varietate mai comoda si mai rapida, dar costurile sunt mai mari.