Un gazon sanatos incepe cu fertilizarea de toamna

Acum ca a venit toamna, este timpul ideal pentru fertilizare. De ce acum? Pentru ca a ne aloca putin timp pentru aplicarea ingrasamintelor ne va usura munca, va intari radacinile plantelor si gazonului, oferindu-le o baza solida pe care sa prospere in primavara urmatoare.

Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem despre ingrasaminte este formula, care este reprezentata de 3 numere, cum ar fi comunul 5-10-5, insemnand in aceasta ordine:

  • azot - care imbunatateste cresterea frunzelor si firelor de iarba
  • fosfor - care ajuta radacinile
  • potasiu - excelent pentru functionarea la nivel celular si imbunatatirea absorbtiei oligoelementelor

Suntem in general obisnuiti cu fertilizarea de primavara, dar nu lasati temperaturile mai racoroase sa va pacaleasca.

Toamna este de fapt cel mai bun anotimp pentru fertilizare, chiar mai bun decat vara.

Sincronizarea

In timp ce partea superioara a ierbii incetineste sau se opreste de tot din crestere in temperaturile racoroase de toamna, radacinile vor continua sa creasca.

Doua aplicari de fertilizant vor pregati peluza pentru iarna. Devreme in septembrie, gazonul isi revine de obicei dupa verile calduroase si poate iesi din dormitarea indusa de seceta sau isi poate reveni dupa problemele cauzate de umiditate, asa ca veti vrea sa-i oferiti o doza de azot pentru accelerarea cresterii frunzelor. Un ingrasamant cu formula 20-8-8 il va ajuta in aceasta privinta. Respectati intodeauna recomandarile producatorului. Unii aleg sa trateze si problemele provocate de insecte si buruieni, dar daca nu exista un istoric sau semne concrete ale acestor daunatori, ramaneti doar la fertilizare.

In timp ce doza din Septembrie este importanta, inca o aplicare la sfarsitul lui Octombrie sau devreme in Noiembrie este esentiala. De data aceasta mergeti pe o formula de 13-25-12. Fosforul va impinge cresterea radacinilor de-a lungul lui Noiembrie si chiar la inceputul lui Decembrie. Prin ajutarea dezvoltarii radacinilor inainte de venirea iernii va asigurati o inverzire mai rapida a gazonului primavara precum si o crestere a rezistentei la boli si seceta. Insa cel mai bine este sa incepeti printr-un test de sol, care va va arata exact ce nutrienti lipsesc. Testati deci nivelurile de azot si potasiu precum si pH-ul solului.

De asemenea, asigurati-va ca solul nu este extrem de uscat. In acest caz, cel mai bine este sa irigati, apoi sa asteptati o zi, dupa care sa aplicati ingrasamintele, altfel nutrientii nu vor fi absorbiti corespunzator.

Alegerea ingrasamantului

Există 4 categorii generale de fertilizanti:

  • sintetic
  • organic
  • solubil in apa
  • granulat

Ingrasamantul granulat este disponibil cu diverse tipuri de timp de eliberare care va permite mai mult control asupra hranirii gazonului.

Cele cu eliberare rapida, bazata pe amoniu, contin mai mult azot solubil pe care iarba il poate asimila mai repede. Cele cu eliberare treptata sunt cu baza de uree si tratate cu sulf sau au invelis de polimer si sunt granule pe care solul le descompune mai incet, asigurand o rezerva constanta de hrana pe timp indelungat.

Fertilizantii organici sunt algerea naturala pentru a ajuta in dezvoltarea gazonului. Pot fi cumparati sau facuti acasa. Puteti opta pentru mulcire, compost sau balegar. Odata cu descompunerea lor, nutrientii se elibereaza in sol. Puteti folosi de asemenea ingrasamant organic granulat, compus din cereale si alte materii macinate.

Va trebui sa determinati care dintre acestea este cel mai potrivit nevoilor dumneavoastra si ale gazonului. De exemplu, daca aveti zone umbrite, acestea ar putea sa nu necesite la fel de mult ingrasamant. Daca folositi ingrasaminte sintetice, verificati mereu eticheta pentru specificatiile speciale.

In functie de ce pH determinati, aveti grija la elementele aditionale din ingrasaminte, de genul calcarului, utilizat pentru reducerea aciditatii sau a sulfului, utilizat pentru reducerea alcalinitatii.

Fireste, in cele din urma, trebuie sa avem in vedere nevoile ierbii, conditiile meteo, precum si tipul de sol, asigurand astfel o curte de un verde luxuriant pe tot parcursul sezonului urmator.